Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Κάτι "τρέχει" στον Ε.Ο.Τ...

Αναδημοσίευση από star.gr:

"Δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Νίκου Καραχάλιου  ως γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.  Η  θητεία  του ίδιου, όπως  και των υπόλοιπων  μελών του  Διοικητικού  Συμβουλίου,  λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2012 και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δεν προτίθεται να την ανανεώσει, στα πλαίσια των γενικότερων αλλαγών στις οποίες θα προβεί, ώστε η επόμενη τουριστική σεζόν να δώσει «ανάσα» στην οικονομία της χώρας.  Αναπόφευκτα  συνεπώς ο κ. Καραχάλιος θα τεθεί εκτός Οργανισμού. 
Γεγονός είναι επίσης  ότι οι απόψεις της  κ. Κεφαλογιάννη  είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του νυν γραμματέα, σχετικά με  την στρατηγική που πρέπει να χαράξει και να αναπτύξει  ο ΕΟΤ. Οπότε η εξέλιξη είναι φυσιολογική, ούτως ή άλλως, αν και σε προσωπικό επίπεδο εξακολουθούν να έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους".





Όμως το πρόβλημα είναι αλλού αγαπητοί αναγνώστες.

 Ο τουρισμός για κάθε χώρα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας διότι επιτυγχάνει να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη και άρα και την απασχόληση. Στη χώρα μας, ο Τουριστικός τομέας αποτελεί διαχρονικά την «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, χρόνια βαθιάς ύφεσης, δίνει ανάσες ζωής στην ασθενική οικονομία της πατρίδα μας και εργασία σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Η αιχμή του δόρατος στην άσκηση της Τουριστικής πολιτικής, μισό αιώνα και πλέον, αποτελούσε και αποτελεί ο ΕΟΤ. Είναι ο σημαντικότερος κρατικός Οργανισμός και προφανώς ένας από τους σημαντικότερους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε προφορά στη χώρα του, στους τομείς όπου έχει αρμοδιότητα. Γιατί; Μα γιατί είναι ένα ισχυρό εργαλείο με τις όποιες αδυναμίες του, που όμως «φέρνει συστηματικά έσοδα» στη χώρα (15,1% του ΑΕΠ για το 2010/ Πηγή: ΙΟΒΕ) , δημιουργεί τάσεις στην διεθνή αγορά και αν μη τι άλλο αξίζει το σεβασμό και της ιδιαίτερης προσοχής από την πολιτική ηγεσία. 
Συνεπώς τέτοιες εξελίξεις μόνον ευχάριστες δεν είναι (αν επαληθευτεί η δημοσίευση και η πηγή της) αφού πάγια άποψη μας είναι πως ο ΕΟΤ θα πρέπει να διοικείται με σταθερότητα, σχέδιο και μακροπρόθεσμη στρατηγική - Εθνική στρατηγική (με συγκεκριμένη διάρκεια θητείας τόσο για τον Γ. Γραμματέα, όσο και για τον Πρόεδρο ή και για το Δ.Σ.) ώστε να αποδίδει τα μέγιστα όχι μόνον ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
Εν πάση περιπτώσει, το τι αποφασίζει η πολιτική ηγεσία δεν είναι δική μας δουλειά (ειδικά όσον αφορά τα πρόσωπα και τις ιδιότητες) - ωστόσο ευχή μας είναι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες να αποσκοπούν στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΤ βελτιώνοντας έτσι παράλληλα τη μορφή αλλά και την ποιότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Δεν υπάρχει τη τρέχουσα χρονική περίοδο ασφαλέστερος και ταχύτερος δρόμος για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας και γιατί όχι την ανάπτυξη της Εθνικής μας οικονομίας.


Με εκτίμηση,

Πηγή εικόνας (http://politicsnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου